Je producten plaatsen op een marktplaats als bol.com of Amazon is snel gedaan. Maar hoe haal je het onderste uit de kan? We helpen onze klanten met het bereiken van meer omzet via marktplaatsen. Deze tips zijn al een goed begin om hoger te scoren met jouw producten. Lees snel verder en ontdek ze zelf.

Marktplaatsen: 5 tips om nog hoger te scoren met producten

Het strategisch voordeel van marktplaatsen is dat er al heel wat mogelijke kopers actief zijn. Het is dus een kwestie om je producten zo hoog als mogelijk te laten scoren in de marktplaats. Dit is zeker niet evident. Gelukkig helpen deze duidelijke stappen om jouw producten meer te laten vertonen op cruciale momenten.

SEO voor marktplaatsen en het optimaliseren van producttitels en -omschrijvingen is niet meer weg te denken als je meer omzet wil draaien. Vergelijk het met SEO-optimalisaties voor je eigen webshop om erna beter gevonden te worden in zoekmachines.

SEO voor marktplaatsen

1. Optimaliseer de teksten van je producten

Door het verbeteren van je productteksten bereik je twee doelen:

  1. Je scoort hoger in de marktplaats en wordt dus meer gevonden
  2. Je vergroot de kans dat je product effectief gekocht wordt

Het eerste punt is zoals klassieke SEO voor je eigen webshop. Je optimaliseert teksten op basis van zoekwoordonderzoek zodat je scoort op de belangrijkste zoekwoorden én op synoniemen.

Op marktplaatsen heeft de producttitel een grote invloed op je vindbaarheid en of er op doorgeklikt wordt. Ga hier dus slim mee om, verwerk in de producttitel niet alleen de naam van het product, maar ook de categorie van het product en de hoeveelheid.

Voorbeeld: vermeld niet alleen ‘monopoly’, maar voeg ‘bordspel’ toe. Of vermeld niet alleen welke puzzel je verkoopt of wat er op de puzzel staat, maar ook hoeveel stukjes deze puzzel heeft. Ga voor relevant verkeer, zeker in marktplaatsen!

Yappa-Blogs-Marktplaatsen-Teksten copy

2. Verzamel reviews voor je producten

Kijk eens naar jezelf? Als je op een marktplaats wil kopen, loer je dan vaak naar die productreviews onderin? Het is een handig instrument om je eigen mening bij te stellen of net te bevestigen. Zoek dus als webshop extra manieren om reviews te verzamelen voor je producten. Dat kan een creatief kaartje zijn of kortingsbon die je aan de bestelling toevoegt.

Marktplaatsen weten dat reviews belangrijk zijn voor kopers. Producten met veel reviews en een hoog aantal sterren scoren automatisch hoger dan producten met weinig reviews of maar 2 of 3 sterren.

Yappa-Blogs-Marktplaatsen-Reviews

3. Gebruik afbeeldingen van goede/hoge kwaliteit

Tekst is handig om beter te scoren in een marktplaats, maar een beeld zegt nog altijd meer dan duizend woorden. Of laten we zeggen het helpt de gebruiker om over te gaan op bestellen. Het aanraken, proeven, proberen of passen is namelijk niet mogelijk.

De kwaliteit van je foto straalt onmiddellijk af op de kwaliteit van je product. Daarom zijn kwalitatieve foto's cruciaal. Maak je product goed zichtbaar, liefst van alle kanten en hoeken.

Potentiële kopers zoomen graag eens in om productdetails te zien. Bij een foto van goede resolutie, kunnen kopers eenvoudig inzoomen zonder dat kwaliteit van de foto verloren gaat.

Deze punten gelden ook voor afbeeldingen in je eigen webshop.

Yappa-Blogs-Marktplaatsen-AfbeeldingKwaliteit

4. Adverteer je producten binnen de marktplaats

Optimaliseren voor organisch en SEO is één mogelijkheid om hoger te scoren in marktplaatsen. Vaak kan je ook adverteren in de marktplaatsen. Dit maakt het mogelijk dat je producten meteen van bij de start beter gevonden worden.

De interface van marktplaatsen maakt een duidelijk verschil tussen 'gewone' advertenties en gesponsorde producten. Je kan de gesponsorde producten vergelijken met Google Ads voor je webshop, je adverteert je product op basis van zoekwoorden.

5. Kijk wat je concurrenten doen

Het wiel moet je zeker niet opnieuw uitvinden. Je concurrenten volg je waarschijnlijk al op allerlei kanalen voor je eigen webshop, op marktplaatsen is dat niet anders. Deze concurrentie-analyse doe je best vooraf, zodat je strategisch nog kan bijsturen.

Ook later blijft deze analyse belangrijk. Concurrenten gaan na verloop van tijd hun productteksten aanpassen, prijszetting veranderen of actiever reviews verzamelen. Door het opvolgen van je concurrenten blijft een ‘mogelijke’ achterstand zo klein mogelijk.

Yappa-Blogs-Marktplaatsen-Adverteren

Meer verkopen en orders via marktplaatsen?

Of je nu al actief bent of niet op marktplaatsen, we begeleiden je graag met het verkopen en hoger scoren op marktplaatsen. Laat die bestellingen maar binnenstromen!

Contacteer ons