Even terugkijken op 15 jaar Yappa. Niet te lang, want we kijken liever vooruit. Het was dikwijls een hobbelig parcours, met vele (groei)pijnen en evidente zaken die niet zo evident blijken te zijn. En toch is het dat misschien wat me juist aantrekt. Met vallen en opstaan, maar bovenal heel veel trots... dit is Yappa!

In den beginne was er...

Had ik ooit gedacht dat we 15 jaar na datum met bijna 20 zouden zijn? Ma nee gij, bijlange niet. Ik was als student opgestart, omdat de klanten voor wie ik toen een website bouwde, een factuur nodig hadden. Meer 'why' was er op dat moment niet... Yappa was het lab waar ik alle zaken die ik op school leerde (en niet leerde) kon uitproberen. Vele uren en nachten zwoegen doorheen een mix van klanten- en schoolwerk. Na vijf jaar “freelancen” was de tijd rijp (of zelfs een paar maanden te rijp) om versterking in te roepen. De eerste yappanees startte overigens in de living bij mijn ouders. Voetjes omhoog als mama komt stofzuigen aub...

Al snel vonden we onderdak in een nieuwe locatie, waar we enkele jaren later zowat alle ruimtes hadden ingepikt zodat er voor mezelf en mijn vrouw enkel een bad- en slaapkamer overbleef. We hadden in die periode ook het lumineuze idee om zo nu en dan de derde vrijdag van de maand (aka "den driede”) een open bar te organiseren. Iedereen zou welkom zijn, alle klanten en familie werden uitgenodigd voor een gewone drink op vrijdag. Maar heel veel volk kwam er die jaren niet opdagen :-). In 2011 “moesten" we Sint-Truiden verlaten, en vonden we ons plekje in Alken, tussen de appelbomen. Vlot bereikbaar en genoeg ruimte om te groeien.

Start to culture

Yappa was in al die jaren gegroeid en er bestond zoiets als een Yappa cultuur. Tussen de regels kon je wel wat zien waaruit die bestond. Als je met veel mensen intensief gaat samenwerken, geloof ik dat het een enorme meerwaarde is als je die cultuur ook expliciet benoemt. Dat deden we in 2013. Onze Yappa kernwaarden werden concreet. In de volgende jaren heb ik kunnen zien hoe het ons geholpen heeft om de cultuur ook echt te laten leven en versterken. Het vormt nu een kapstok waar we heel wat initiatieven en rituelen op baseren. Kleine dingen die tot grootse gevolgen kunnen leiden.

Yapplaya

Eén van de meest memorabele momenten was zeker onze Spanje trip: Yapplaya. Een ganse week even bereikbaar, even productief, maar met meer zwembad. Zo luidde het concept. Achteraf bekeken was die reis de juiste waardemeter voor onze cultuur. Op bepaalde vlakken hadden we zeker gefaald, maar de kernwaarden waar we naar streven kwamen hier helemaal tot leven. Transparantie, vele leermomenten (onze AHA bal, de dagboekkamer waar iedereen even de dag kon reflecteren), samenwerking, alles kwam aan bod. Onze nieuwe propositie: bedenken, bouwen, boosten is trouwens na een workshop met het hele team ontstaan onder de Spaanse zon. En toch, wat me daar nog het meest blij maakte: zien hoe de groep “zichzelf” op sleeptouw nam om pakweg de heerlijkste maaltijden klaar te maken.

60 yappanezen

Met meer dan 60 zijn ze ondertussen: yappanezen en ex-yappanezen die ons pad bewandelen of doorkruisten. Het zijn zij die niet alleen elke dag oplossingen bedenken, bouwen en boosten voor onze klanten, maar ze zijn ook onze ambassadeurs (tegenwoordig heet dat evangelisten) van onze cultuur. En bovendien zijn zij degenen die het zich aantrekken waar we als organisatie naartoe gaan. En dat, dat maakt mij fier.

Groei

Groei is ons, heel eerlijk, vele jaren gewoon overkomen. Meer werk dat binnenkomt zorgt voor meer helpende handen die nodig zijn. We maakten wel targets op, maar die waren meestal opgesteld met een rustige organische groei in gedachten. Nu zien we dat anders en willen we bewust omgaan met groei. Klein denken is voor kabouters zei mijn accountant ooit. Prima, zolang het maar bewust gebeurt. En dat zijn we de komende jaren van plan. Bewust groeien om zo ook onze klanten en onze yappanezen te helpen groeien. Onze cultuur nog verder expliciet maken en evolueren als zelfregulerende organisatie die goed weet om te gaan met verandering. Wendbaar blijven in volle groei. Met yappanezen die het zich aantrekken en bewust impact willen maken.

Wij hebben alvast zin in de volgende 15!