“Geluk op het werk is niet iets wat je vindt. Het is iets wat je maakt.” Wat een mooie dooddoener om een serieuze blogpost mee te beginnen. Het is dan ook geen quote van ons, wel van ene C. GeePeeTee. De gedachte is weliswaar correct en bij Yappa brengen we het in de praktijk. Want ja: werkgeluk is wél maakbaar. En dat is belangrijk, de uitvalcijfers in België waren nog nooit zo hoog.
Volgens statistieken uit 2024 ervaart 36,1% van de werkende Belgen problematische stress. 13,4% toont zelfs burn-outsymptomen. Werkgeluk is dus geen nice-to-have meer, het is een noodzaak. Voor het welzijn van je mensen én voor het voortbestaan van je organisatie.
We gingen op zoek naar het juiste recept voor ons en lieten ons daarin bijstaan door Joris Smeyers (Koru HR), expert in teamdynamiek en leiderschap, en Jo Peters (Deusjevoo & UPspace), pionier in mensgerichte werkplekken.
Kansen dansen met wie op de dansvloer staat. Daarom bouwen wij dansvloeren: momenten waar we mensen verbinden die wat voor elkaar kunnen betekenen. Op onze laatste dansvloer verklapten we ons recept voor werkgeluk. En bij deze ook aan jou…

Spoiler: er is geen geheim
Werkgeluk draait niet om een fruitmand. Of een pingpongtafel. Of een vacaturetekst die het hemelrijk belooft. Het draait om menselijkheid, structuur en dagelijkse aandacht.
Van Joris leerden we dat werkgeluk niet in één definitie te vatten valt, maar dat er wél een aantal basisingrediënten zijn. Vier om precies te zijn:
1. Zinvolheid: je werk moet ergens toe bijdragen. Medewerkers krijgen voldoening wanneer ze inzien waar hun inspanningen aan bijdragen. Of zoals de schoonmaker op Nasa antwoorde toen president Kennedy hem vroeg naar zijn job: “I’m helping put a man on the moon.”
2. Autonomie: je moet je werk op jouw manier kunnen aanpakken. De mate van vrijheid in je werk en het vertrouwen dat je krijgt, heeft evenredig veel impact op je welbevinden op het werk.
3. Meesterschap: persoonlijke motivatie komt vaak voort uit het gevoel beter te worden in wat je doet. Wie stilstaat, ziet ook de werkmotiviatie zakken. Vorming en opleiding zijn dus essentiële hefbomen voor werkgeluk.
4. Verbondenheid: een goede samenwerking met de collega’s en de mate waarin je het gevoel hebt deel uit te maken van een team dat rond dezelfde visie en doelen werkt.
Jo Peters heeft deze parameters goed begrepen. En hij voegt er nog een belangrijk element aan toe: de mensgerichte werkplek. Als we de uitvalcijfers willen terugbrengen, is het inrichten van florerende werkomgevingen cruciaal. Bij UPspace brengt hij daarom de inzichten uit de wetenschap tot op de werkvloer. Iedereen werkt anders, dus standaardoplossingen maken niemand gelukkig. Niemand kan écht multitasken, ruimtes zonder focuszones saboteren je concentratie. Wat je nodig hebt, is een werkplek die vertrekt van de noden van je mensen. Van daaruit bouw je zones voor focus, overleg, pauze en ontmoeting.

Proeven van werkgeluk
En dat is exact wat we bij Yappa deden. We brachten de noden van onze mensen in kaart, pasten onze processen aan, investeerden in leiderschap én in onze ruimtes. Joris gaf ons de ingrediënten, Jo en zijn team bouwden de juiste kookpot. En sindsdien sudderen we hier lekker in onze dagelijkse dosis werkgeluk. We voelen het in de ‘vibe’ op kantoor. In de motivatie van onze mensen. In het enthousiasme van klanten. In de terugkeer van ex-Yappanezen die weer deel willen uitmaken van ons verhaal.
Werkgeluk is voor ons geen marketingclaim, maar een dagelijkse oefening. Soms lastig. Altijd de moeite.
Het resultaat? Happy profit. Want winst is voor ons niet het doel, wel het gevolg van zinvol werk in een omgeving waar mensen graag samenkomen. En groeien.
Wil je zelf eens komen proeven? Onze dansvloer is open. We hebben zelfs een ballenbad. Maar vooral: we hebben een verhaal dat werkt, en dat we graag met je delen. Spring gerust binnen!