Vorige week waren we aanwezig op AI4B, het allereerste evenement in België rond AI oftewel Artificial Intelligence. Het event triggerde mijn nieuwsgierigheid door het woord 'business' in hun naam. Wat is nu de concrete impact van AI op bedrijven? We halen 5 Benelux-cases en 10 internationale toepassingen aan.

AI en machine learning is bij heel wat personen nog een te wazig idee. Wat is nu het concrete nut van Artifical Intelligence voor bedrijven en voor de samenleving? Artificial Intelligence gaat over het toevoegen van waarde aan een samenleving, economie of bedrijf. Het moet helpen bij één van de volgende 3 zaken: efficiëntie verhogenproductiviteit verbeteren of kosten verminderen.

Elon Musk

Musk is als ondernemer vooral gekend van SpaceX en Tesla, maar het zijn andere bedrijven van hem die dankzij AI-toepassingen de wereld gaan veranderen. We hebben het dan over:

Hyperloop & The Boring Company

Deze twee bedrijven van Musk zullen disruptief zijn in de transportsector, met dank aan AI. Hyperloop is een revolutionaire, extreem snelle trein. Via vacuümbuizen kunnen passagiers tegen 1200 km/u vervoerd worden. Deze buis moet je zien als een tunnel (dit is dan The Boring Company).

Momenteel is er al een testtraject in Hawthorne (Los Angeles) en is er een testing facility in een woestijn te Las Vegas. Daarnaast kreeg Hyperloop enkele weken geleden de toestemming om onder Washington DC een tunnel te boren (Bron: BusinessInsider). Zo écht is het dus al.


Hiermee wil Musk het brein van personen met een hersenbeschadiging koppelen aan een computer. Denk aan een soort van hybride persoon die al denkend kan typen. Het is in ieder geval zijn bedoeling om de mogelijkheden van het menselijke brein uit te breiden.

OpenAI

Deze non-profit organisatie heeft als missie om bewustzijn te creëren rond AI. Het moet Artificial Intelligence voor iedereen toegankelijk maken zodat er nog meer mee geëxperimenteerd kan worden. Het project leverde al een bot op die menselijke eSports-professionals van multiplayer game Dota 2 probleemloos wist te verslaan.

Al deze bedrijven maken onderdeel uit van Musks bigger picture: Making Life Multiplanetary. Hij is alvast goed op weg!

OneRing

Ik hoor het je al denken. Dit is allemaal héél verre toekomstmuziek. Toegegeven, die gedachte ging ook de dag voor het event door mijn hoofd. Maar niets is minder waar. OneRing is een voorbeeld van machine learning in de praktijk.

OneRing maakt het mogelijk om hersengolven te gaan voorspellen en te monitoren. Met dank aan deze wearable kan epilepsie en Parkinson beter opgevolgd worden. Denk nog eens terug aan Neuralink van Elon Musk, zo verre toekomstmuziek is het dus niet meer.


Benelux: 5 toepassingen van AI & machine learning

1. Bingli: De nieuwe app Bingli helpt patiënten om hun bezoek aan de huisarts voor te bereiden. Patiënten worden dankzij de digitale anamnese van Bingli geholpen om op voorhand, bij het maken van een online afspraak, accurate en volledige informatie te communiceren aan de arts. Bingli stelt via een chatbot 60% van de vragen die de meeste artsen sowieso zouden stellen tijdens de consultatie.

2. bpost: NLP of natural-language processing is een onderdeel van AI dat zich enkel toelegt op taal. Dit wordt momenteel ingeschakeld bij bpost om het customer contact vlotter te laten verlopen. Zo worden nu 10 tot 15% van repetitieve klantvragen automatisch gescand en vervolgens beantwoord. NLP is zo sterk dat het zelfs de intentie kan begrijpen van een gebruiker of klant.

3. Volvo & AI jobinterviews: Met de HR90 lanceert autobouwer Volvo Car Belux geen nieuw type wagen, maar wel een state-of-the-art HR-partner die hen via Artificial Intelligence aan nieuwe profielen zal helpen voor de eerste generatie personal service technicians. De wagen kan zelf een jobinterview afnemen en kan kandidaten testen op hun sociale en technische vaardigheden. De HR90 maakte zijn première op het afgelopen Autosalon.

4. BAM Infra: Dit bedrijf beheert de wegen in Nederland. Momenteel hebben zij auto's, uitgerust met camera's, op pad gestuurd om wegen te scannen. Via machine learning worden alle afbeeldingen gescand om zo eventuele beschadigingen in kaart te brengen. Dit systeem heeft nu al bewezen dat dit veel efficiënter werkt dan eender welke andere oplossing.

5. Jobat: Met de hulp van Azure Machine Learning (van Microsoft) moeten ze bij Jobat geen 700 of 800 vacatures meer manueel ingeven. De classification tool verzamelt alle inkomende vacatures automatisch en plaatst ze op een overzichtelijk dashboard. Elke vacature krijgt automatisch een kleurcode die aangeeft of ze in de juiste categorie staan of niet. Dit zorgt ervoor dat de medewerkers van Jobat 80% minder werk hebben aan het verplaatsen van vacatures naar de juiste categorie.

Internationaal: 10 toepassingen van AI & machine learning

1. Eating the impossible (website): Een wereld zonder vlees? Het kan dankzij AI en machine learning. De 'Impossible Burger' is een volledig vegetarische burger gemaakt in labo's. Het geheime ingrediënt is de ijzerrijke molecule 'heme'. Hun wetenschappers vonden een manier om 'heme' uit planten te halen om het dan om te vormen tot een soort van synthetisch bloed. Deze burger maakt dus ook een sissend geluid als hij op je bord ploft en bloedt als een gewone vleesburger. Lees op BBC meer over de werking van AI in dit proces!

2. Seeing AI App (App Store): Deze app van Microsoft is er voor blinde mensen. De applicatie en AI maken het mogelijk om verschillende elementen en contouren te herkennen. Wanneer een blind persoon zich buiten bevindt, kan de app objecten opnoemen die het ziet. Hierdoor verandert de visuele wereld in een hoorbare ervaring. De app kan vrienden herkennen of beschrijft mensen door hun leeftijd en uiterlijk te scannen.

3. Motörleaf (website): Deze hardware en software geeft broeikassen en indoor boerderijen oogstvoorspellingen en teeltadviezen. Wanneer is de luchtvochtigheid niet meer goed? Is er meer of minder licht nodig om mijn gewassen sneller te laten groeien? Wat is de geschikte temperatuur voor deze groente? Dankzij sensoren en AI kan Motörleaf en Agronomist.ai dit aan de hand van algoritmes gaan inschatten.

4. Gallery.azure.ai: Myriam Broeders, CTO van Microsoft Belux, titelde haar talk met 'You don't need artificial intelligence to start with AI'. Daarmee bedoelde ze dat bedrijven perfect zelf al met AI-templates aan de slag kunnen gaan. Meer nog, de community voegt zelf templates toe op gallery.azure.ai! Ga gerust eens kijken of er voor jouw sector al iets voor handen is.

5. Associated Press + NLP (case study): Elk kwartaal worden er een ton aan bedrijfswinsten bekendgemaakt in Amerika. En ook ieder kwartaal nemen journalisten van AP deze financiële rapporten door om er nieuwsartikels over te schrijven. Een heel werkje. Bovendien konden ze manueel maar een 300 verhalen per kwartaal schrijven. Ze kwamen uit bij Wordsmith die via NLP data kan omzetten naar geschreven tekst. In enkele seconden kan het omzet- en winstcijfers omzetten naar een publiceerbaar artikel. Het gevolg is dat er nu per kwartaal 4.400 artikels verschijnen over deze financiële data, zonder aan kwaliteit of accuraatheid in te boeten.

6. SAP Leonardo (website): SAP is al jarenlang gekend voor bedrijfssoftwareoplossingen. De laatste tijd zetten ze meer en meer in op hun platform Leonardo. Dit platform houdt meerdere plug and play apps in, gebaseerd op machine learning, NLP en/of AI. Dat gaat dan over het matchen van cv's en vacatures, webcrawlers die gewijzigde wetten lezen, interpreteren en doorbriefen, churn voorspelling & signalen herkennen bij helpdesk, camera's die scannen of beschermingskledij gedragen wordt, video herkenningssoftware om te zien hoe vaak een merk aan bod komt in reclame, en nog veel meer.

7. 3D geprinte huid (nieuwsartikel): Het klinkt als een soort van horrorfilm, maar dat is het zeker niet. Spaanse wetenschappers hebben een 3D bioprinter gemaakt die functionele huid kan maken. Uiteindelijk zal dergelijke huid kunnen dienen voor transplanties of voor labo's om cosmetische en chemische producten op te testen.

8. Smart cities (case study Robovision): Dankzij moleculaire camera's wordt er nu getest om gedragsanalyses uit te voeren op publieke pleinen of plaatsen. Deze beelden kunnen dan automatisch identificeren welke kleur een object of kledingsstuk heeft. Ooit NCIS Los Angeles gekeken? Ken je Eric Beale? Dat dus.

10. SKYGGE: Er is zelfs al een eerste muziekalbum gecomponeerd door AI: het debuutalbum Hello World van SKYGGE. Spotify nam Francois Pachet aan, een expert op het gebied van muziek dat door AI is gecomponeerd. De digitale en door een algoritme samengestelde artiest heeft het nummer 'Hello Shadow' met Benoit Carre gemaakt. Binnen enkele milliseconden heeft hij een nieuw nummer klaar. SKYGGE doet zelf zijn vocals, maar er zijn ook nummers bij met échte, menselijke vocals (zoals die van Kiesza).

Het zal ook te zien zijn hoe (snel) het juridische systeem zich gaat aanpassen. Denk aan het self parking-systeem in auto's dat nu meer en meer in omloop is. Stel: je laat de self parking zijn ding doen en je rijdt iets of iemand aan. Wie is de schuldige? De self parking of jij als ‘bestuurder’? De wetgeving en het verzekeringswezen houden hier nog geen rekening mee. Ook naar privacy toe zijn er nog heel wat vraagtekens.

Let's wrap it up!

Of je nu een callcenter hebt, of je nu actief bent in finance, marketing, supply chain of HR, artificial intelligence zal de komende jaren een grote invloed hebben op alle sectoren. Daarbij is vaak de vrees dat het Man vs. Machine is. Maar zo mag je het niet bekijken. Het zal Man with Machine zijn, de human touch zal steeds nodig blijven om echte meerwaarde te creëren.

Hopelijk geeft deze blogpost jou al een meer concrete blik op wat AI momenteel al betekent en zal betekenen voor de (bedrijfs)wereld. Bij Yappa zijn we alvast aan het testen met verschillende AI-tools om onze performance kanalen nog efficiënter te laten verlopen. Op die manier schakelen we (historische) data nog beter en sneller in om onze online campagnes performanter te maken.