Je eigen onderneming starten? Let’s go! Of nee — wacht … Begin beter bij het begin. Via het Startersplatform wil Unizo starters op weg helpen — van idee tot onderneming. En Yappa? Die hielp UNIZO om dit proces te digitaliseren in een overzichtelijke web applicatie. Klaar? Start!

Van los document naar heldere app

UNIZO zet in op begeleiding op maat van starters en ondernemers. Via een online platform wilden ze meer starters bereiken, inspireren en ondersteunen.

Stap één voor ondernemers? Het ondernemingsplan. Voor deze online tool gebruikte UNIZO … een los document. Nadeel? Hierin zitten weinig — zeg gerust géén — mogelijkheden om de starter te inspireren en te coachen. En feedback op het ondernemingsplan? Dat ging via e-mail.

Dit kon efficiënter. Véél efficiënter. Dat besefte het team van UNIZO als geen ander. Het doel? Dit proces digitaliseren in een handige, overzichtelijke webapplicatie. En dus gingen ze op zoek naar een strategische én technische partner om alles in goede banen te leiden. Enter: Yappa.

De tool moest laagdrempelig, fris én volledig zijn. Hier waren de Yappanezen meteen in mee.
Jelle Volckaerts
Jelle Volckaerts
Doelgroepverantwoordelijke Starters

Een stapje terug: interviews & persona’s

Het team van UNIZO had een helder beeld van hun noden:

 • Het digitale ondernemingsplan moet eenvoudig in te vullen zijn.
 • Een idee moet kunnen rijpen om later verder uit te werken.
 • Feedback van je adviseur, boekhouder of vrienden is belangrijk.
 • Bedenk een manier om tips geven en starters op weg te helpen.
 • Maak van video een handig instrument in de tool.

De Yappa vraag (én reflex): maar wat heeft de eindgebruiker nu eigenlijk echt nodig? 

Om dit te onderzoeken, organiseerden we interviews met mogelijke gebruikers. Op basis hiervan stelden we persona’s op. Deze persona’s gaven ons meer zicht op mogelijke valkuilen. Later konden we belangrijke beslissingen qua ontwerp en structuur enten op deze informatie.

 

Van idee naar prototype

Onze information architect maakte wireframes van de webapplicatie en analyseerde de content van UNIZO. Telkens met een eerlijk-kritisch oog.

Daarnaast schreef hij ook diverse user stories uit. Deze user stories vertalen een idee naar concrete wensen of behoeftes. Zo hebben onze developers een leidraad voor belangrijke functionaliteiten. Vooral voor de complexe stukken zoals het financiële luik was dit een absolute must. 

Doorheen het traject kwamen diverse profielen van het Yappa projectteam in actie: developers, online marketeer, information architect, project manager en designer.

“We waren onder de indruk dat écht iedereen bij Yappa op dezelfde golflengte zat. Niet alleen onze contactpersoon, maar ook de developers!”
Eef Housen
Eef Housen
Projectbeheerder Starters

Let the dev games begin

Agile zit ons dna en stroomt door ons bloed. We ontwikkelden de Startersplatform van UNIZO in vijf sprints. Na iedere sprint was er een stuk klaar om te testen. Grote voordeel? Hierdoor kon de klant alles kort opvolgen.

Yappa bedacht een volledig automatische testingflow: van profiel aanmaken tot het afronden van alle 53 stappen en substappen. Dankzij automatische screenshots konden onze testers alles live opvolgen en manuele checks doen.

Deze testing flow maakte het mogelijk om razendsnel ongewenste effecten te spotten nadat we code-aanpassingen of feedback verwerkten. Dit versnelde het ontwikkelingsproces aanzienlijk (deadlines: check!) én verkleinde onze foutenmarge (klant happy: dubbelcheck!).

Ondertussen kreeg het CMS van de Startersplatform alsmaar meer vorm. Hierbij was het van groot belang dat het UNIZO-team content zelf kon aanpassen en toevoegen.

Sharing (content) is caring

Het videoplatform staat centraal. Via meer dan 60 korte, behapbare video’s ontvangen startende ondernemers tips over allerlei aspecten die bij het ondernemen horen. Experts delen bovendien graag hun kennis via video. 

Ook de podcastreeksen — handig voor onderweg — vormen een belangrijke bron van inspiratie, ondernemersverhalen en waardevol advies van experts en collega-ondernemers.

Laatste aanwinst? De implementatie van verschillende cursussen. Deze zorgen ervoor dat starters met de juiste kennis aan de slag kunnen en begeleiden hen doorheen de vele video's, tools, podcasts en links. 

Nog meer slimme features & integraties? Vooruit dan: 

 • Hubspot-integratie
 • Live-export van het ondernemingsplan
 • Dynamische sidebar
 • Interactieve buddy
 • 100% aanpasbaar in CMS
 • UNIZO-account integratie (Single Sign On)
 • Statistieken export voor Microsoft Power BI

+35.000 ondernemersdromen capteren

UNIZO organiseerde eerst een soft launch van de Startersplatform. Dit liet ons toe om minor bugs te spotten en meteen op te lossen. Op die manier was iedereen 120% klaar voor de officiële launch. 

De reacties van UNIZO spreken voor zich: “We zien dat de Startersplatform vlot gebruikt wordt, maar ook effectief bijdraagt aan het doel van UNIZO: meer starters in Vlaanderen en Brussel inspireren”. 

Ook de cijfers spreken boekdelen: de teller staat intussen op +35.000 ondernemers die de tool actief gebruiken. And counting…

Actieve gebruikers
+35.000
Actieve gebruikers

KPI 1

Aangemaakte plannen
28.507
Aangemaakte plannen

KPI 2

Feedback gevers
11.382
Feedback gevers

KPI 3

Duurzame digitale oplossingen

En hier stopt het? Think again. Onze digitale oplossingen zijn duurzaam. Hiermee bedoelen we dat de webapplicatie schaalbaar is volgens de groei van onze klanten. Het startersplatform is continu in evolutie en we blijven dit stapsgewijs steeds verbeteren.

Kortom, een school/schoon-voorbeeld ‘samen verder groeien met onze klanten’. Welk bedrijfsproces wil jij digitaliseren? Bespaar tijd.

Wij investeren graag in een gratis intake gesprek, zodat we kunnen analyseren welke digitale oplossing past bij jouw bedrijf. Stel je vraag!